POPŻ 2014-2020 podprogram 2018 – sprawozdanie z realizacji

PODROGRAM 2018 – efekty

    1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Starych Bogaczowicach z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
    2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
    • tłuszcze (olej rzepakowy),
    • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym)
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
    • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 237 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego, gminy Stare Bogaczowice.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

    • 15,301 ton żywności;
    • 1348 paczek żywnościowych;
    • 0 posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2018 dla 237 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne – 2 spotkania dla  48 uczestników
• Żywieniowe – 2 spotkania dla 20 uczestników
• Kulinarne – 2 spotkania dla 20 uczestników