POPŻ 2014-2020 podprogram 2018 – sprawozdanie z realizacji
PODROGRAM 2018 – efekty
-
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Starych Bogaczowicach z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym)
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 237 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego, gminy Stare Bogaczowice.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
-
- 15,301 ton żywności;
- 1348 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 237 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 2 spotkania dla 48 uczestników
• Żywieniowe – 2 spotkania dla 20 uczestników
• Kulinarne – 2 spotkania dla 20 uczestników